Wat zijn de 'kosten koper'?
De kosten koper bestaan uit de kosten voor de makelaar, de kosten voor het Kadaster, de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris.
In het kort
Kosten Kadaster
Het Kadaster berekent u kosten voor het inschrijven van de leveringsakte en de hypotheekakte en de onderzoeken van de notaris. De betaling gaat via de notaris, omdat hij de inschrijving regelt.
Overdrachtsbelasting
Als u een bestaande woning koopt, moet u overdrachtsbelasting betalen. De notaris regelt de aangifte en maakt het bedrag over naar de Belastingdienst. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Koopt u een nieuwbouwwoning, dan betaalt u geen overdrachtsbelasting. In plaats daarvan betaalt u btw. Ook de btw wordt door de notaris overgemaakt naar de verkoper.
Tot 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor iedereen hetzelfde: 2 procent van de woningwaarde. Maar vanaf die datum komt daar verandering in. Voor verschillende doelgroepen gelden dan verschillende tarieven.
Lees hier alles over de nieuwe tarieven, de voorwaarden en de benodigde verklaringen
Notariskosten
Daarnaast betaalt u de notaris voor zijn werkzaamheden. Sommige werkzaamheden zijn standaard, andere niet. Er zijn geen vaste tarieven, daarom kan het verstandig zijn om van tevoren te vragen naar de kosten. Moet de notaris veel problemen oplossen, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan hij eerst had aangegeven. Zeker als hij pas op het laatste moment aan de slag kan.
Let op: Bij de koop of verkoop van een huis heeft u te maken met de gebruikelijke notariskosten. Maar daarnaast moet u rekening houden met extra kosten.Meer over de kosten bij koop en verkoop van een woning
Wie de kosten voor de notaris betaalt, spreekt u af in het koopcontract. Meestal moet u als koper alle notariskosten betalen die horen bij de overdracht van de woning. Maar soms betaalt de verkoper (een deel van) deze kosten. Dat is bijna altijd het geval bij nieuwbouwwoningen, maar ook steeds vaker bij bestaande woningen.
Vond u deze informatie nuttig?