Wat is uw notaris aan u verplicht?
De notaris heeft bij de uitoefening van zijn openbare functie bepaalde verplichtingen.
Ministerieplicht, onpartijdig, geheimhouding
Elke notaris heeft een eed afgelegd, waarin hij of zij belooft zich aan een aantal verplichtingen te houden. De belangrijkste zijn:
- Iedereen is welkom
Een notaris mag in principe niemand weigeren. De notaris is niet alleen bevoegd, maar over het algemeen ook verplicht zijn diensten aan het publiek te verlenen. Dit heet ministerieplicht. Ook iemand met een crimineel verleden heeft recht op een notaris. Alleen in heel bijzondere omstandigheden mag de notaris een cliënt weigeren.
- Altijd onpartijdig
De notaris is onafhankelijk en onpartijdig. De notaris behartigt de belangen van alle betrokkenen. Ook van betrokkenen met wie de notaris geen rechtstreeks contact heeft.
- Alles blijft geheim
Alles wat u aan de notaris vertelt is geheim. De notaris mag niets delen, ook niet met uw (zaken)partner.
De notaris moet Belastingdienst, politie en justitie op hun verzoek wel inzicht geven in het betalingsverkeer. Ook is de notaris verplicht om ongebruikelijke transacties op de bankrekening te melden. Lees meer hierover in onderstaande brochure.
Wetgeving notariaat
Alle (kandidaat-)notarissen in Nederland en de overkoepelende Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) moeten zich houden aan de bepalingen van de Wet op het notarisambt en de uitvoeringsregelingen.
Altijd op de hoogte van laatste ontwikkelingen
Elke (kandidaat-)notaris is verplicht lid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De KNB zorgt dat haar leden zich permanent bijscholen en op de hoogte zijn van wetswijzigingen en laatste ontwikkelingen.
Wie controleert de notaris?
Het Bureau Financieel Toezicht ziet erop toe dat een notariskantoor zich aan de regels houdt, integer handelt en verantwoord omgaat met geld dat cliënten tijdelijk bij de notaris stallen (derdengelden). Notarissen controleren ook elkaar.
Vond u deze informatie nuttig?