Hoe kiezen anderen? Carolien en Dirk

Carolien en Dirk wonen al jaren samen in Dirks huurhuis. Ze willen samen een huis kopen. Beiden hebben een huwelijk achter de rug. Ze overwegen een geregistreerd partnerschap.

Portret van Carolien Carolien

Carolien is 47 jaar en is lerares Nederlands

  • Heeft geen kinderen
  • Erfenis van haar moeder
  • Wil niet voor een tweede keer trouwen

Portret van Dirk Dirk

Dirk is 52 jaar en is kunstschilder

  • Zijn twee kinderen zijn de deur uit
  • Werkt in opdracht en geeft les
  • Zit nog met een schuld na zijn scheiding

Huis kopen

Carolien en Dirk hebben nu niets geregeld. Als ze samen een huis gaan kopen, zijn ze ook beiden aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Ze willen vastleggen hoe ze de aflossing van de hypotheek verdelen.

Carolien

Ik wil mijn moeders erfenis gebruiken voor een deel van de hypotheekschuld. Is dat verstandig?

Dirk

Door het lesgeven heb ik een vast inkomen. Hopelijk heb ik mijn schuld binnen een jaar afgelost.

Samenwonen of geregistreerd partnerschap?

Trouwen willen Dirk en Carolien zeker niet. Daar zijn ze het wel over eens. Maar wanneer is een geregistreerd partnerschap nu verstandiger dan een samenlevings­contract?

Carolien

Ik zou liever blijven samenwonen. Of je nu kiest voor partnerschaps­voorwaarden of een samenlevings­contract. Je moet toch naar de notaris.

Dirk

Ik hoef geen officiële ceremonie en verplichtingen naar de familie. Daarom kies ik voor geregistreerd partnerschap. Wel samen met Carolien bekijken wat we in onze voorwaarden willen opnemen.

Carolien en Dirk kozen voor geregistreerd partnerschap en zelf bepalen

Daarmee worden ze ook wettelijk gezien elkaars erfgenamen. De Wet Beperkte gemeenschap van goederen geldt ook voor geregistreerd partnerschap. De erfenis van Carolien en de restschuld van Dirks echtscheiding blijven na de keuze voor het partnerschap van hen persoonlijk. Ze vragen advies bij de notaris wat ze het beste verder in hun partnerschaps­voorwaarden kunnen opnemen.