Maatschap
Bij een maatschap is iedere maat voor een gelijk deel aansprakelijk voor de maatschapsschulden. Er is een maatschapsvermogen, primair bedoeld voor de zakelijke schuldeisers.
Wat is een maatschap?
Wanneer u uw beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer wilt uitvoeren, kunt u de maatschap als rechtsvorm kiezen. Menig tandarts, architect of advocaat is u voorgegaan. Voor het oprichten van een maatschap is de tussenkomst van een notaris niet verplicht. Wel kan de notaris u adviseren inzake het maatschapscontract.
Maatschapscontract
U hoeft geen maatschapscontract op te stellen, maar dit is wel aan te raden. Als u de afspraken goed vastlegt, weet u precies waar u aan toe bent. De notaris kan u hierbij helpen en adviseren. Een contract is ook een bewijsmiddel naar zakenpartners of de Belastingdienst. In een maatschapscontract zet u bijvoorbeeld:
- wie de maten zijn en wat ze inbrengen, zoals geld en arbeid;
- de winstverdeling: deze is op basis van de inbreng, tenzij u iets anders hierover vastlegt. U mag niet afspreken dat één maat alle winst krijgt;
- hoe u de bevoegdheden verdeelt. Elke maat kan 'beheersdaden' verrichten, deze horen bij de dagelijkse gang van zaken. Andere handelingen, zoals een dure aankoop, moeten de maten gezamenlijk verrichten. In het maatschapscontract kunt u de bevoegdheden anders regelen.
Inschrijving maatschap in het Handelsregister
U moet uw maatschap in de meeste gevallen inschrijven in het Handelsregister. Als u een stille maatschap zonder onderneming heeft, is inschrijving niet mogelijk.
Vond u deze informatie nuttig?